Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και με τις εξελίξεις να είναι «καυτές» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την Κύπρο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει το διήμερο 29 και 30 Ιουλίου επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο και είναι η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά τις εκλογές. Μια κίνηση με ξεκάθαρους συμβολισμούς και με μηνύματα που σίγουρα θα σταλούν και προς την Αγκυρα.
Μια επίσκεψη που γίνεται την ώρα που στο ψευδοκράτος ετοιμάζουν «παρεμβάσεις» στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου κι επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Και μην ξεχνάμε ότι στις 8 Αυγούστου θα γίνει η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελικά μπορει να υπάρξει και νέος γύρος συνομιλιών για το κυπριακό, μετά το ναυάγιο του Κρας Μοντανά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα Welt έγραψε σχετικά:
«Στις 29 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο νησί της Κύπρου – δηλαδή στο απόγειο των εντάσεων με την Τουρκία για το θέμα του φυσικού αερίου. H τουρκική πλευρά επιμένει σε μια ‘από κοινού’ προσέγγιση του ζητήματος, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τον τουρκικό πληθυσμό και το βόρειο τμήμα της διαιρεμένης νήσου. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, στη συγκεκριμένη διαμάχη, η Ελλάδα είδε την ΕΕ να βρίσκεται στο σημείο όπου πάντα ήθελε να δει την ευρωπαϊκή πλευρά: σε ανοιχτή σύγκρουση με την Τουρκία. Οι Βρυξέλλες απείλησαν με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, εάν τα τουρκικά γεωτρητικά σκάφη δεν εγκαταλείψουν την κυπριακή ΑΟΖ».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα hellas journal, «η επίσκεψη του Μητσοτάκη θα έπρεπε να αποτελεί στην πραγματικότητα μια ενέργεια επίδειξης ισχύος, αλλά ο νέος έλληνας πρωθυπουργός, προκαλώντας την έκπληξη, προτιμά τους χαμηλότερους τόνους. Μετά την εκλογή του δήλωσε ότι προτίθεται να προσεγγίσει περισσότερο την Τουρκία από ό, τι οι κυβερνήσεις πριν από αυτόν. Πριν από την επίσκεψη του Μητσοτάκη ήρθαν δύο μηνύματα από την κατεχόμενη Κύπρο που προκάλεσαν έκπληξη.
Σύμφωνα με αυτά, θα μπορούσε κανείς να ‘αναθεωρήσει’ το καθεστώς της παράκτιας πόλης των Βαρωσίων. Πρόκειται και πάλι για μια απειλή, καθώς η επανένωση θα τορπιλιζόταν οριστικά, εάν η τουρκική πλευρά διεκδικούσε για τον εαυτό της την πόλη. Πρόκειται όμως και για μια προσφορά, της μορφής ‘Δώστε μας φυσικό αέριο και θα σας δώσουμε τα Βαρώσια’.
Ένας συμβιβασμός στο θέμα του φυσικού αερίου, ένα άνοιγμα των Βαρωσίων και βήματα προόδου στην επίλυση της κυπριακής διένεξης, θα προήγαγε την ευημερία όλων των εμπλεκομένων. Είτε θα συμβεί αυτό, είτε η Τουρκία θα δημιουργήσει τετελεσμένα με μοχλούς πίεσης. Ο Ερντογάν με τη συγκρουσιακή του πολιτική θέλει να προσποριστεί μεγάλα κέρδη – αλλά μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μεγάλες απώλειες, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ θα μπορούσαν να επιφέρουν θανάσιμο πλήγμα στην προβληματική τουρκική οικονομία».
Σε κάθε περίπτωση Αθήνα και Λευκωσία θέλουν να επαναδιαβεβαιώσουν για την κοινή γραμμή που υπάρχει στο Κυπριακό και στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων με αφορμή και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
To πρόγραμμα
Στις 10:25 το πρωί της Δευτέρας είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ το ίδιο βράδυ θα παραστεί στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.
Την Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και στην συνέχεια θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και την ΕΛΔΥΚ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψής του:
Δευτέρα 29.7.2019
-09:30 Άφιξη στο Αεροδρόμιο Λάρνακας,
-10:25 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη
-11:00 Διμερής Συνάντηση Αντιπροσωπειών
-12:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη
-13:15 Γεύμα με τον Πρέσβη της Ελλάδος
-15:00 Συναντήσεις με Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
-17:40 Συναντήσεις με Συλλόγους και Δικοινοτικούς ΜΚΟ
-20:15 Δείπνο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Τρίτη 30.7.2019
-09:00 Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β’
-09:35 Κατάθεση Στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα
-09:55 Κατάθεση Στεφάνου στον Τύμβο Μακεδονίτισσας
-10:35 Επίσκεψη στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου – Ξενάγηση στο μουσείο
-12:00 Αναχώρηση από Λάρνακα